Erfarna snickare från Falun ger tips inför ditt altanbygge

Planerar du att utföra ett altanbygge kan du kontakta oss som är experter på byggnationer och fönsterbyte i Falun. Våra skickliga snickare kan bidra med tips och råd och även hjälpa dig att bygga din altan så att du får en altan av högsta kvalité.

Att bygga en altan inför sommarperioden är en dröm som många har. En altan innebär att man får en uteplats där man kan sola, läsa en bok, inta måltider och umgås med familj och vänner. Det är också en plats som erbjuder en skön avkoppling, framför allt då man sitter på altanen och ser kvällssolen gå ned i horisonten. Att bygga en altan är egentligen inte så komplicerat och normalt så krävs det inte bygglov. Dock finns det en del saker som man behöver tänka på då man vill anlägga en altan så att man får exakt den altan som man vill ha och behöver. Du är välkommen att kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig då du ska utföra ett altanbygge i Falun.

 

Planera din altan

Innan du påbörjar arbetet med din altan är det viktigt att du först planerar din altan så att du får det utrymme, den form och den funktion som du vill ha för din altan. Till att börja med behöver du fundera igenom var du ska placera din altan. Många väljer att placera altanen på skuggsidan där familjen kan få svalka under varma dagar och där altanen sedan värms upp av kvällssolen. Andra använder altanen som soldäck och vill då förstås förlägga den där altanen får mest sol under dagen. Det är också vanligt att man försöker att placera altanen i anslutning till köket så att det enkelt går att laga mat som sedan ska förtäras på altanen.

 

Insynsskydd

Du behöver också fundera över hur pass insynsskyddad altanen ska vara med hjälp av buskar och träd eller om du ska bygga ett insynsskydd på en eller flera sidor. När du har bestämt dig för var altanen ska placeras kan du sedan forma altanen med hjälp av pinnar som sticks ned i marken och ett snöre som dras mellan pinnarna. Då är det enkelt att få en bild över hur altanen kommer att se ut då den är färdig.

 

Bygglov då du bygger en altan

Om du väljer att bygga en altan i marknivå så krävs det normalt inget bygglov. Det finns inte heller några riktlinjer för hur stor din altan kan vara eller hur stor höjden över marknivån kan vara, så länge altanen ligger på marknivå. Om du däremot ska bygga en altan som ligger över marknivå kan det krävas bygglov. Information om bygglov kan du få hos byggnadsnämnden i din kommun. Om du ska förse din altan med ett insynsskydd eller ett vindskydd som byggts med plank får detta vara högst 180 centimeter över marknivå.

 

ROT-avdrag vid altanbygge

När du anlitar ett byggföretag för att bygga din altan kan du använda dig av ROT-avdrag vilket innebär att du kan göra ett skatteavdrag på 30 procent av arbetskostnaden. Dock krävs det att altanen är förankrad i fastigheten för att du ska få använda ROT-avdrag. Om du bygger en friliggande altan som inte är förankrad i fastigheten har du inte rätt att göra ett ROT-avdrag. Normalt kan du få avdraget redan på fakturan så du inte behöver ligga ute med pengar och samtidigt slipper all administration.

 

Boka kostnadsfritt platsbesök

När du ska utföra ett altanbygge i Falun kan det vara tryggt att anlita ett professionellt byggföretag som har utbildade och erfarna snickare som vet hur arbetet ska utföras. Det innebär att du får en altan av högsta kvalité men även att arbetet utförs effektivt och snabbt så du slipper vänta på att få använda din altan. Dala M2 Bygg är proffs på snickeriarbeten, altanbygge och fönsterbyte i Falun. Du kan kontakta oss för mer information om våra tjänster. Du kan också boka ett kostnadsfritt platsbesök där vi kan hjälpa dig med rådgivning inför ditt altanbygge och erbjuda dig en offert med ett fast pris, utan att du förbinder dig för något.